De voordelen van een lithium-ion batterij
Compact en krachtig
Lithium-ion batterijen vormen het hart van al onze elektrische voertuigen. Ze zijn bijzonder krachtig en hebben een hoge energiedichtheid in vergelijking met andere typen batterijen. Dat betekent dat ze meer energie per kilo kunnen opslaan. Dankzij hun compacte afmetingen passen er meer batterijen in het batterijpak, waardoor het rijbereik groter is. De chemische structuur van de lithium-Ion-batterijen verhoogt bovendien de hittebestendigheid, zodat er minder energie door koeling verloren gaat.
Het is ook goed om te weten dat onze batterijen niet te lijden hebben van het zogenaamde "geheugeneffect". Je kunt je elektrische wagen dus zonder bezwaar zo vaak als je wilt opladen, ook bij een snellader, zonder dat dit tot verlies van prestaties leidt.
Het is ook goed om te weten dat onze batterijen niet te lijden hebben van het zogenaamde "geheugeneffect". Je kunt je elektrische wagen dus zonder bezwaar zo vaak als je wilt opladen, ook bij een snellader, zonder dat dit tot verlies van prestaties leidt.
De gebruikscyclus van een batterij
Onderhoud, vervanging, garantie
Batterijen en duurzaamheid
Technologie
Antwoord op vragen over de batterij van een elektrische wagen
Welke batterijen worden in elektrische wagens gebruikt?
Wij gebruiken in onze elektrische wagens alleen lithium-ion batterijen, omdat we willen dat onze batterijen zowel van hoge kwaliteit als betaalbaar zijn. Ook duurzaamheid speelt hierbij een belangrijke rol. De batterijen die we vanaf 2024 in onze Gigafabriek zullen produceren, zullen een nog lagere ecologische voetafdruk hebben.
Wat kost een batterij voor een elektrische wagen?
Hoewel de kosten nog altijd dalen, is de batterij het duurste onderdeel van een elektrische wagen. De productiekosten per batterij liggen rond de € 6.000. Toch wordt elektrisch rijden dankzij aantrekkelijke leasetarieven, subsidies en belastingvoordelen voor steeds meer mensen bereikbaar.
Hoe lang gaat een batterij mee?
Lithium-ion batterijen hebben een levensduur van zo'n 8 tot 12 jaar. In die tijd worden ze naar verwachting ca. 1500 tot 2500 keer opgeladen, tot hun capaciteit gedaald is naar 70 tot 80 procent van de oorspronkelijke capaciteit. Hoe snel de batterij veroudert, hangt af van de gebruikte laadmethode, het aantal keren opladen en de rijstijl. Opel geeft op elke batterij 8 jaar of 160.000 km garantie.
Wat gebeurt aan het einde van de levensduur met de batterij?
Als de capaciteit van de batterij tot 70-80% gedaald is, is hij minder geschikt geworden voor een elektrische wagen. Maar dat betekent niet dat hij geen enkel nut meer heeft. Bij Opel geven we elke batterij een "tweede leven". Pas daarna worden ze gerecycleerd.