Skip To Content
Batterijen

De voordelen van een lithium-ion batterij

Compact en krachtig

Lithium-ion batterijen vormen het hart van al onze elektrische voertuigen. Ze zijn bijzonder krachtig en hebben een hoge energiedichtheid in vergelijking met andere typen batterijen. Dat betekent dat ze meer energie per kilo kunnen opslaan. Dankzij hun compacte afmetingen passen er meer batterijen in het batterijpak, waardoor het rijbereik groter is. De chemische structuur van de lithium-Ion-batterijen verhoogt bovendien de hittebestendigheid, zodat er minder energie door koeling verloren gaat.

Het is ook goed om te weten dat onze batterijen niet te lijden hebben van het zogenaamde "geheugeneffect". Je kunt je elektrische wagen dus zonder bezwaar zo vaak als je wilt opladen, ook bij een snellader, zonder dat dit tot verlies van prestaties leidt.

De gebruikscyclus van een batterij

De levensduur van lithium-ion batterijen
Onafhankelijke onderzoekers hebben berekend dat je naar verwachting 250.000 of zelfs tot 500.000 kilometer kunt rijden met de batterij van een elektrische wagen1. Hiermee komt de levensduur van onze batterijen dus ongeveer overeen met die van onze verbrandingsmotoren. Daarom geven we 8 jaar of tot 160.000 km garantie op de batterij van je elektrische wagen. En als er toch iets hapert, zorgen we dat je wagen zo snel mogelijk weer als een zonnetje rijdt. Je Opel verdeler kan de lithium-ion batterij eenvoudig en vakkundig vervangen.

1 De gemiddelde levensduur die in dit onderzoek werd berekend was 250.000 km. Lees het Engelse artikel hierover: https://www.oliver-krischer.eu/wp-content/uploads/2020/08/English_Studie.pdf 
De opladcyclus
Je kunt je elektrische wagen op veel manieren opladen. Bij een publieke snellader is de batterij in ca. 30 minuten weer tot 80% vol.1 Voor veel andere oplaadmethoden kun je zelf laadcycli met begin- en eindtijden instellen. Bijvoorbeeld als je kiest voor een 1-fase of 3-fasen wallbox (7,4 of 11 kW). Gelukkig is een gewoon stopcontact (1,8 kW) ook vrijwel overal voorhanden. Je kunt dan bijvoorbeeld instellen dat je wagen altijd 's nachts oplaadt, als je gebruik kunt maken van goedkope stroom.

1 Heeft betrekking op de Corsa-e. Theoretische waarde, berekend op basis van een rijbereik van 337 km (WLTP), bij het opladen van een volledig lege batterij aan een 100 kW DC snellader. De werkelijke laadtijd hangt onder meer af van de capaciteit van de ingebouwde snellader, de gebruikte kabel en het type en het vermogen van het laadstation. 
Capaciteit
Om precies te zijn heeft elke elektrische wagen eigenlijk twee batterijen: één voor het rijden en een extra 12-volt-batterij voor het starten, de centrale vergrendeling, de interieurverlichting, instrumenten en dergelijke - net als de accu in een wagen met verbrandingsmotor. De energie in de 12-volt-batterij zorgt dat de wagen ook als hij zes weken heeft stilgestaan, weer gebruikt kan worden.
 
Productiekosten van batterijen
De productiekosten van lithium-ion batterijen zijn de afgelopen jaren sterk gedaald. Terwijl de prijs in 2010 nog 600 euro per kilowattuur bedroeg, wordt verwacht dat dit in 2025 nog maar zo'n 83 euro zal zijn.1 Dat is een van de redenen waarom de elektrische wagens van Opel ook veel betaalbaarder zijn geworden. De prijs komt steeds meer overeen met die van een Opel met verbrandingsmotor, terwijl een elektrische wagen ook nog eens geweldig veel voordeel voor het milieu oplevert.

1 Lees hier meer (in het Engels) over de prijsontwikkeling van lithium-ion batterijen: https://www.statista.com/chart/23807/lithium-ion-battery-prices/ 

Onderhoud, vervanging, garantie

Onderhoud van de batterij
Als je elektrische wagen voor onderhoud bij de Opel-garage is, worden de batterij, de laadpoort, opladers en alle kabelverbindingen grondig gecontroleerd. Je hoeft zelf dus helemaal niets aan het onderhoud te doen. 
Vervanging van de batterij
Als het nodig is, kan de Opel verdeler de batterij eenvoudig en vakkundig vervangen. Dit is binnen vijf minuten gebeurd. 
Garantie op de batterij
Op de batterijen van al onze elektrische voertuigen geven wij acht jaar of 160.000 km1 garantie op behoud van ten minste 70% van de oorspronkelijke capaciteit. Op verzoek stellen we daarnaast een certificaat voor je op, waarop de oplaadcapaciteit van de batterij op dat moment vermeld staat, zodat je je elektrische wagen gemakkelijker kunt verkopen.

1 Afhankelijk van wat het eerste bereikt wordt. 

Batterijen en duurzaamheid

Recyclage van batterijen
Na 9 tot 12 jaar kan een batterij nog maar tot 70-80% worden opgeladen. De batterij wordt dan vervangen, waarna de oude batterij een nieuw leven krijgt. Ze kunnen bijvoorbeeld zo bewerkt worden dat ze gebruikt kunnen worden voor de opslag van zonne- of windenergie, die dan gedoseerd kan worden terug geleverd aan het net. Pas na dit tweede leven worden de batterijen gerecycleerd, waarbij alle nog bruikbare materialen worden teruggewonnen. 
Duurzaamheid
Duurzaamheid begint bij Opel met de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen en het productieproces. Daarbij voldoen we vanzelfsprekend aan alle milieunormen. Wij werken daarnaast continu aan de verbetering van onze productieprocessen, om batterijen met een zo lang mogelijke levensduur te kunnen produceren.
 
We reviseren onze gebruikte batterijen zoveel mogelijk, om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Na hun eerste levenscyclus bewerken we de batterijen zo dat ze een tweede leven kunnen krijgen. En pas daarna worden ze gerecycleerd, waarbij we alle bruikbare materialen zorgvuldig terugwinnen. Zo doen we er bij Opel veel aan om onze impact op het milieu te beperken.
 
Oude batterijen
Je hoeft je er geen zorgen over te maken wat je na afloop van de levensduur met de batterij van je elektrische wagen moet doen. Omdat wij de batterij tijdens regulier onderhoud altijd controleren, zien we op tijd wanneer het tijd is om hem te vervangen. Wij zorgen dan dat dit vakkundig gebeurt en dat de oude batterij een verantwoorde nieuwe bestemming krijgt.
 

Technologie

Productie
Bij de productie van elektrische voertuigen worden meer hoogwaardige metalen gebruikt dan voor andere voertuigen. Met name lithium en kobalt zijn belangrijke grondstoffen voor batterijen. Wij werken eraan het gebruik van deze waardevolle materialen te beperken - door innovatie, betere efficiëntie en betere recyclage.
 
Gunstige eigenschappen
Lithium heeft de hoogste elektrochemische potentiaal van alle metalen, waardoor lithium-ion batterijen een uitzonderlijk hoge energiedichtheid hebben. Dit betekent dat voor de opslag van de benodigde energie lichtere batterijen kunnen worden gebruikt.
Een batterij van een elektrische wagen weegt tussen de 200 en 700 kg. Het is dus duidelijk dat een gewichtsbeperking ook een flinke invloed heeft op het energiegebruik van de wagen. 
Ontwikkeling
Om onze afhankelijkheid van leveranciers in de toekomst te verminderen, neemt Opel deel aan de bouw van een Gigafabriek in Kaiserslautern, die de grootste productiefaciliteit voor batterijen in Duitsland zal worden. Samen met nog zo'n fabriek in Noord-Frankrijk kunnen we hier vanaf 2024 naar schatting een miljoen batterijen per jaar produceren. 

Antwoord op vragen over de batterij van een elektrische wagen

Welke batterijen worden in elektrische wagens gebruikt?

Wij gebruiken in onze elektrische wagens alleen lithium-ion batterijen, omdat we willen dat onze batterijen zowel van hoge kwaliteit als betaalbaar zijn. Ook duurzaamheid speelt hierbij een belangrijke rol. De batterijen die we vanaf 2024 in onze Gigafabriek zullen produceren, zullen een nog lagere ecologische voetafdruk hebben.

Wat kost een batterij voor een elektrische wagen?

Hoewel de kosten nog altijd dalen, is de batterij het duurste onderdeel van een elektrische wagen. De productiekosten per batterij liggen rond de € 6.000. Toch wordt elektrisch rijden dankzij aantrekkelijke leasetarieven, subsidies en belastingvoordelen voor steeds meer mensen bereikbaar.

Hoe lang gaat een batterij mee?

Lithium-ion batterijen hebben een levensduur van zo'n 8 tot 12 jaar. In die tijd worden ze naar verwachting ca. 1500 tot 2500 keer opgeladen, tot hun capaciteit gedaald is naar 70 tot 80 procent van de oorspronkelijke capaciteit. Hoe snel de batterij veroudert, hangt af van de gebruikte laadmethode, het aantal keren opladen en de rijstijl. Opel geeft op elke batterij 8 jaar of 160.000 km garantie.

Wat gebeurt aan het einde van de levensduur met de batterij?

Als de capaciteit van de batterij tot 70-80% gedaald is, is hij minder geschikt geworden voor een elektrische wagen. Maar dat betekent niet dat hij geen enkel nut meer heeft. Bij Opel geven we elke batterij een "tweede leven". Pas daarna worden ze gerecycleerd.