Opladen bij een openbaar laadstation
In België zijn er al bijna 9.000 openbare laadpunten en dat aantal groeit elke maand. Ook het aantal (DC)-snellaadstations langs de snelwegen groeit gestaag. Dus met een beetje planning kun je overal opladen en zijn ook langere afstanden met je elektrische wagen geen enkel probleem
Onderweg opladen is kinderspel
Opladen bij een openbaar laadpunt is simpel. Je meldt je bij het laadpunt aan met je laadpas, of via een app of QR-code. Bij een gewone laadpaal sluit je vervolgens je wagen aan met een geschikte kabel. Bij een snellaadstation is een eigen kabel niet nodig, want daar zit de kabel al aan het laadpunt. Bent je klaar met opladen? Met je laadpas (of app of QR-code) beëindig je het laadproces en ontgrendel je de laadkabel. En je bent klaar om weg te rijden!
Betalen bij openbare laadstations
Hoe betaal je bij een openbaar laadstations? Waar moet je rekening mee houden en hoeveel moet je betalen? Of is het uiteindelijk beter om een mobiele lader aan te schaffen, waarmee je het helemaal zelf kunt regelen? Hier vind je alle feiten op een rij.
Further charging options
Whether you charge your electric car at a charging station in the underground car park, your employer provides a wallbox for charging or you simply want to buy a wallbox for your home yourself. Find out everything you need to know.
Antwoord op vragen over onderweg opladen
Hoeveel openbare laadpunten zijn er in België?
In België zijn er al bijna 9.000 openbare laadpunten, waaronder ook snellaadstations langs snelwegen. Dit aantal groeit elke maand.
Hoe vind ik een laadpunt voor mijn elektrische wagen?
Wij raden aan om - vooral als je een langere afstand gaat afleggen - van tevoren te plannen waar je kunt opladen. Alle laadpunten langs je route zijn eenvoudig te vinden op de kaart met laadstations op deze website.
Is snelladen schadelijk voor de batterij van mijn elektrische wagen?
Snelladen is niet per definitie slecht voor de batterij. Bij wagens die geschikt zijn voor snelladen zijn maatregelen getroffen om de schadelijke effecten ervan te minimaliseren. Zo wordt bijvoorbeeld de temperatuur van de batterij tijdens het laden constant gemeten; als de temperatuur te hoog wordt, wordt het laadvermogen automatisch verminderd.
Hoe lang mag mijn wagen bij een openbaar laadpunt staan?
Vaak mag je zo lang als je wilt bij een laadpaal staan. Maar het is wel zo sociaal om je wagen te verplaatsen als je klaar bent met opladen. Om te voorkomen dat wagens te lang blijven staan, betaal je bij sommige laadpalen extra kosten nadat de batterij helemaal is opgeladen. Controleer in de stad en parkeergarages wel altijd of je naast de kosten voor het opladen ook parkeergeld moet betalen!