Skip To Content
Openbare laadstations

Opladen bij een openbaar laadstation

In België zijn er al bijna 9.000 openbare laadpunten en dat aantal groeit elke maand. Ook het aantal (DC)-snellaadstations langs de snelwegen groeit gestaag. Dus met een beetje planning kun je overal opladen en zijn ook langere afstanden met je elektrische wagen geen enkel probleem

Onderweg opladen is kinderspel

Opladen bij een openbaar laadpunt is simpel. Je meldt je bij het laadpunt aan met je laadpas, of via een app of QR-code. Bij een gewone laadpaal sluit je vervolgens je wagen aan met een geschikte kabel. Bij een snellaadstation is een eigen kabel niet nodig, want daar zit de kabel al aan het laadpunt. Bent je klaar met opladen? Met je laadpas (of app of QR-code) beëindig je het laadproces en ontgrendel je de laadkabel. En je bent klaar om weg te rijden!
Een laadstation vinden
Op zoek naar een openbaar laadpunt? Op deze website vind je een handige kaart waarop alle laadpunten in België te vinden zijn. Zoek op plaatsnaam, of selecteer op het type laadstation. Klik op de knop hieronder om het netwerk te ontdekken. 
Eenvoudig opladen in alle vrijheid, ook onderweg

Laad je elektrische of plug-in hybrid wagen onderweg op: dankzij de eSolutions Charging-app geniet je toegang tot meer dan 800.000 oplaadpunten in heel Europa en kan je de oplaadbeurt van je Opel eenvoudig en snel beheren tijdens al je verplaatsingen en reizen.

 

Ontdek de oplaaddiensten van Free2move eSolutions.

 

  

 
Free2move eSolutions diensten
Gratis opladen
Een verrassing? Op steeds meer plaatsen kun je je elektrische wagen gratis opladen. Nutsbedrijven, gemeentehuizen, restaurants, hotels en ook steeds meer winkels bieden bezoekers de mogelijkheid hun wagen tijdens hun bezoek gratis op te laden. En misschien wil het bedrijf waar je werkt medewerkers ook wel stimuleren om duurzamer te gaan rijden door laadpalen of wallboxen voor het personeel te installeren. Vragen kan altijd! 

Betalen bij openbare laadstations

Hoe betaal je bij een openbaar laadstations? Waar moet je rekening mee houden en hoeveel moet je betalen? Of is het uiteindelijk beter om een mobiele lader aan te schaffen, waarmee je het helemaal zelf kunt regelen? Hier vind je alle feiten op een rij.
Laadpas
Als je je elektrische wagen wilt opladen bij een openbare laadpaal, heb je vaak een laadpas nodig. Die kun je gemakkelijk bestellen op de website van de aanbieder je voorkeur. Bedenk wel goed bij welke aanbieder je je laadpas koopt. Er zijn heel wat aanbieders op de markt, maar er zijn soms grote verschillen in oplaadkosten. En niet elke kaart werkt bij elk oplaadpunt.
 
Je persoonlijke rijgewoonten spelen bovendien ook een rol bij de keuze van je laadpas. Rij je veel, dan kan bijvoorbeeld een laadpas met een maandelijks basisbedrag gunstiger zijn, omdat je dan per keer dat je oplaadt geen of een lager starttarief betaalt. Maak je maar af en toe gebruik van een openbaar laadstation, dan kan een prepaid-kaart gunstiger zijn.
 
Betaalsystemen

Omdat er zoveel aanbieders van openbare laadstations zijn, zijn er helaas ook veel verschillende betaalsystemen. Om te beginnen zijn er aanbieders die met een laadpas werken en andere bij wie alles via een app verloopt. Meestal betaal je een maandelijks basistarief, maar je kunt ook een prepaid-tarief betalen waarmee je voor een bepaald vooruitbetaald bedrag kunt opladen. Het bedrag dat je moet betalen kan daarnaast afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals:

 

  • Laadtijd: je betaalt in dit geval per tijdseenheid dat je wagen is aangesloten op het laadstation.
  • Hoeveelheid geladen energie: je betaalt per geladen kWh.
  • Starttarief: een eenmalige heffing aan het begin van elk laadproces.


Bij de meeste aanbieders is de betaling een combinatie van verschillende factoren. Bijvoorbeeld: basistarief plus aantal kWh of starttarief plus laadtijd.

 
Mobiele laders
Met een mobiele lader in je kofferbak kun je altijd volledig ontspannen op weg. Want je kunt opladen waar en wanneer je maar wilt: bij vrienden op de oprit, in de parkeergarage bij je werk en natuurlijk ook thuis. De oplaadsnelheid hangt af van de contactdoos waarop je de lader aansluit. Aangesloten op een industriële contactdoos kun je over een vermogen tot 22 kW beschikken.

Een mobiele lader is niet alleen praktisch voor onderweg, maar kan ook thuis een veilig alternatief zijn voor de installatie van een wallbox in je garage. Je moet echter goed afwegen wat echt het voordeligst is. Een mobiele lader is goedkoper in de aanschaf dan een wallbox, maar je betaalt hogere stroomkosten en de oplaadtijd is gemiddeld langer. 

Further charging options

Whether you charge your electric car at a charging station in the underground car park, your employer provides a wallbox for charging or you simply want to buy a wallbox for your home yourself. Find out everything you need to know.
Charging stations in underground garages
Installing charging stations for electric cars in underground car parks - this is a state-of-the-art service offered by underground car park operators. Whereas in past years there were still concerns about fire protection, permits and special fire protection measures are often no longer necessary. Nevertheless, there are a few things to consider. 
Commercial charging station usage
A great way of attracting highly skilled employees is when companies install a charging station or wallbox for staff to charge their electric cars free of charge. For businesses, this can even have tax advantages: because unlike petrol or diesel vouchers for employees (which are considered a non-cash benefit), no taxes are incurred when employees charge their electric cars. 
Comparing home charging stations
There are a few things to consider when buying a wallbox: The basic models differ in the power they provide: 11 kW or 22 kW. The 22 kW wallbox charges your electric car twice as fast - but if you can always charge your electric car overnight, for example, the 11 kW solution is perfectly adequate. The more time-intensive charging with an 11 kW wallbox also protects the battery considerably - and thus increases its service life. 

Antwoord op vragen over onderweg opladen

Hoeveel openbare laadpunten zijn er in België?

In België zijn er al bijna 9.000 openbare laadpunten, waaronder ook snellaadstations langs snelwegen. Dit aantal groeit elke maand.

Hoe vind ik een laadpunt voor mijn elektrische wagen?

Wij raden aan om - vooral als je een langere afstand gaat afleggen - van tevoren te plannen waar je kunt opladen. Alle laadpunten langs je route zijn eenvoudig te vinden op de kaart met laadstations op deze website.

Is snelladen schadelijk voor de batterij van mijn elektrische wagen?

Snelladen is niet per definitie slecht voor de batterij. Bij wagens die geschikt zijn voor snelladen zijn maatregelen getroffen om de schadelijke effecten ervan te minimaliseren. Zo wordt bijvoorbeeld de temperatuur van de batterij tijdens het laden constant gemeten; als de temperatuur te hoog wordt, wordt het laadvermogen automatisch verminderd.

Hoe lang mag mijn wagen bij een openbaar laadpunt staan?

Vaak  mag je zo lang als je wilt bij een laadpaal staan. Maar het is wel zo sociaal om je wagen te verplaatsen als je klaar bent met opladen. Om te voorkomen dat wagens te lang blijven staan, betaal je bij sommige laadpalen extra kosten nadat de batterij helemaal is opgeladen. Controleer in de stad en parkeergarages wel altijd of je naast de kosten voor het opladen ook parkeergeld moet betalen!