Skip To Content
Grandland wint Gouden Stuurwiel

Nieuwe Opel Grandland wint '2024 Gouden Stuurwiel'
Beste auto tot €50.000'1 : Nieuwe topklasse SUV pakt goud

Rüsselsheim.  De nieuwe Opel Grandland, die binnenkort bij de dealers arriveert, heeft zijn eerste grote succes al kunnen vieren. De top-of-the-line SUV heeft in Duitsland het 'Gouden Stuurwiel 2024' gewonnen. Stijlvol, dynamisch, ruim en met een geëlektrificeerde aandrijflijn - allemaal sterke argumenten die de experts ervan hebben overtuigd om de nieuwkomer 'made in Germany' uit te roepen tot 'Beste auto tot € 50.000'. De prijs die wordt uitgereikt door AUTO BILD en BILD am SONNTAG wordt erkend als een van de meest gerenommeerde in zijn soort in de auto-industrie. Met de prijs voor de gloednieuwe Grandland van dit jaar komt het totaal aantal 'Gouden Stuurwielen' van Opel op 21.

 

"De nieuwe Opel Grandland brengt de toekomst van de auto nu al op de weg. Het is de eerste Opel op een BEV-native platform. Dit maakt een voorbeeldige lokale emissievrije actieradius mogelijk in combinatie met een uitstekend comfort. Deze combinatie met het gedurfde en pure Opel-design is uitzonderlijk. We zijn verheugd dat AUTO BILD en BILD am SONNTAG deze innovatieve geest beloond hebben met het Gouden Stuurwiel," zei Opel CEO Florian Huettl tijdens de prijsuitreiking in het Axel Springer Haus in Berlijn.

 

"De Opel Grandland overtuigt met zijn opvallende design en moderne cockpit. En hij laat zien hoe belangrijk het tegenwoordig is om klanten vrijheid te geven bij het kiezen van hun aandrijving. Hybride, plug-in hybride of volledig elektrisch - iedereen vindt de juiste variant," aldus Robin Hornig, hoofdredacteur van AUTO BILD.

 

Opel heeft met de Opel Experimental concept car duidelijk laten zien wat het bedoelt met "German Energy" en hoe het merk de toekomst van de auto ziet. De volledig nieuwe Opel Grandland maakt al veel van de visionaire innovaties van de Experimental waar. De top-of-the-line SUV is de eerste Opel op het BEV-native STLA Medium platform en biedt tal van baanbrekende technologieën, slimme uitrusting en duurzame oplossingen. Hij straalt altijd met de nieuwe 3D Vizor - afhankelijk van de uitvoering zelfs voor het eerst met een verlichte Opel Blitz. Van achteren gezien heeft de Grandland ook het continu verlichte Opel-woordmerk.

 

In de cockpit kijken Grandland-bestuurders naar twee breedbeeldschermen. Samen met de optionele Intelli-HUD (head-up display) zorgen ze ervoor dat de bestuurder zijn ogen altijd op de weg kan houden. Bovendien beperkt de Pure Mode de weergegeven inhoud tot een noodzakelijk minimum 's nachts of bij hogere snelheden. De ergonomische stoelen met individueel verstelbare zijkussens, gecertificeerd door Aktion Gesunder Rücken e.V. (AGR), zorgen ook voor puur en vooral ontspannen rijplezier; de gepatenteerde Intelli-Seat ergonomiefunctie is standaard op beide voorstoelen. Veiligheid en comfort worden verhoogd door voorzieningen zoals de adaptieve, niet-verblindende Intelli-Lux HD-verlichting met meer dan 50.000 elementen en de praktische Pixel Box. Deze heeft een verlicht, doorschijnend glazen oppervlak waaronder de smartphone inductief kan worden opgeladen. En met een volume tot 1.645 liter heeft de nieuwe Grandland veel laadruimte.

 

Opel en het 'Gouden Stuurwiel': De 21 winnaars uit Rüsselsheim

 

De gloednieuwe Opel Grandland is de laatste in een trotse rij van 'Gouden Stuurwiel'-winnaars van Opel. De prijs, die sinds 1976 wordt uitgereikt door de Axel Springer uitgeverij BILD am SONNTAG (vanaf 2009 in samenwerking met AUTO BILD) werd voor de 21st keer gewonnen door de Duitse autofabrikant. Het begon allemaal in 1978, twee jaar na de oprichting van de prijs, met de Opel Senator A.

 

Op weg naar de overwinning van het 'Gouden Stuurwiel' staan de lezers van AUTO BILD en BILD am SONNTAG altijd vooraan. Zij stemmen op de nieuwe auto's en kiezen zo hun drie favorieten in elke categorie voor de finale. Op het DEKRA Lausitzring-circuit in Duitsland toetst een prominente jury van journalisten, autocoureurs en auto-experts de individuele finalisten vervolgens aan criteria die zijn gebaseerd op het AUTO BILD-testschema.

"Gouden Stuur" jaar
Model
1978
Opel Senator A
1979
Opel Kadett D
1981
Opel Ascona C
1982
Opel Corsa A
1984
Opel Kadett E
1987
Opel Senator B
1990
Opel Calibra
1994
Opel Omega B
1995
Opel Vectra B
1999
Opel Zafira A
2002
Opel Vectra C
2005
Opel Zafira B
2009
Opel Astra J
2010
Opel Meriva B
2012
Opel Zafira Tourer
2015
Opel Astra K
2017
Opel Ampera-e
2020
Opel Corsa-e
2021
Opel Mokka-e
2022
Opel Astra L
2024
Opel Grandland

1978 - Opel Senator A: Het eerste 'gouden stuurwiel

 

In 1978 won het merk met de Blitz zijn eerste 'Gouden Stuurwiel' met de Opel Senator. De Senator, die in september 1977 op de IAA werd voorgesteld, was de opvolger van de legendarische Kapitän-, Admiral- en Diplomat-modellen en was het topmodel van Opel tot hij in 1993 zijn laatste buiging maakte. De Senator van 1978 was verkrijgbaar met drie verschillende motoren - een 2,8-liter met 103 kW (140 pk), een 3,0-liter met 110 kW (150 pk) en de topmotor 3,0-liter met 132 kW (180 pk).

 

1979 - Opel Kadett D: Het bekroonde ruimtewonder

 

Een jaar later stond Opel weer aan de top. De Kadett D uit 1979 was de allereerste compacte klassewagen van Opel met voorwielaandrijving en leverde het tweede 'Gouden Stuurwiel' van het bedrijf op. Dankzij de dwarsgeplaatste motoren en het ontbreken van een cardanas bood hij de passagiers veel ruimte, ondanks de compacte afmetingen en het feit dat hij 126 mm korter was dan zijn voorganger. Naast de ruime stationwagon met een laadvolume tot 1.425 liter, bood Opel twee verschillende fastbackversies aan. In januari 1983 volgde de sportieve Kadett GTE, met een topsnelheid van 187 km/u en uitgerust met een 1,8-liter viercilindermotor die 85 kW (115 pk) ontwikkelde.

 

1981 - Opel Ascona C: Goede dingen komen in drievoud

 

In 1981 was het de beurt aan de Opel Ascona C om hoge ogen te gooien bij de autofabrikant uit Rüsselsheim. Het was de eerste middelgrote auto van Opel met voorwielaandrijving en was verkrijgbaar als break en stationcar. Het motorenaanbod voor de Ascona C bestond uit benzinemotoren van 1,3 tot 1,6 liter en een 1,6-liter diesel.

 

1982 - Opel Corsa A: kleine auto, grote impact

 

Slechts 12 maanden later, in 1982, veroverde een gloednieuw Opel-model de 'Gouden Stuurwiel'-awards en werd het een veelgeprezen topper - de Corsa A. Opels allereerste kleine auto had compacte proporties binnen een korte lengte van slechts 3,62 meter. Hij had gedurfde, uitlopende wielkasten zoals een rallyauto en een uitzonderlijk lage luchtweerstandscoëfficiënt van 0,36. Het hoogtepunt was de 72 kW (98 pk) Corsa GSi. De tweedeurs hatch- en notchbacklijn werd in 1985 uitgebreid met het populaire vijfdeurs model.

 

1984 - Opel Kadett E: Nog een compacte klassewinnaar

 

Vijf jaar nadat hij voor de eerste keer het 'Gouden Stuurwiel' had gewonnen, stond de Kadett opnieuw op pole position met zijn nieuwe generatie die in 1984 op de markt kwam. De tweede Kadett met voorwielaandrijving, gebouwd van 1984 tot 1991, was een absolute winnaar en sleepte in 1985 ook de prijs 'Auto van het Jaar' in de wacht. Bovendien werd de Kadett beoordeeld als een kampioen op het gebied van aerodynamica. De sportieve GSi, met een Cd van 0,30, verbaasde de experts en zelfs de normale hatchback sedan behaalde een sensationele waarde van 0,32.

 

1987 - Opel Senator B: Soepel lopende winnaar 

 

Ook de Opel Senator B wist het succes van zijn voorganger te herhalen. Het nieuwe vlaggenschip was gebaseerd op de achterwielaangedreven Opel Omega en werd voornamelijk geleverd met zescilindermotoren, waarbij de soepele 3,0-liter lijnmotor met 115 kW (156 pk) de toon aangaf. Je kon een muntstuk op zijn rand in de motorruimte leggen en het muntstuk zou er niet afvallen als de motor draaide. Later kwam er een vierklepsversie van de zescilindermotor met een Dual-Ram variabel inlaatsysteem en een stevige 150 kW (204 pk).

 

1990 - Opel Calibra: de kampioen wint

 

Een echte kampioen won het 'Gouden Stuurwiel' in 1990: Een adembenemende coupé met een record-weerstandscoëfficiënt van 0,26! De Calibra was verkrijgbaar met krachtige motoren van 85 kW (115 pk) tot 150 kW (204 pk). De Opel Calibra Turbo met vierwielaandrijving en een acceleratie van nul naar 100 km/u in slechts 6,8 seconden was de kers op de taart. Een V6-motor met 125 kW (170 pk) maakte het aanbod compleet. In de autosport won een Calibra V6 de toerwagenkroon door in 1996 de ITC op zijn naam te schrijven.

 

1994 - Opel Omega B: de grote auto pakt goud

 

De tweede editie van de Omega liet een bijzondere indruk achter op de jury. Het dynamische design, de uitgebreide ruimte en de nieuwe V6-motoren met lichtmetalen cilinderkoppen en tot 155 kW (210 pk) maakten indruk op de experts. De nieuwe airbagsystemen zorgden voor een hoog veiligheidsniveau voor alle inzittenden. De stationwagonversie had een eindeloze laadcapaciteit, waardoor het de ideale auto was voor gezinnen en ambachtslieden, terwijl de limousineversie werd beoordeeld als een representatieve zakensedan.

 

1995 - Opel Vectra B: Spiegel, spiegel, op de deur

 

De meest in het oog springende kenmerken van de Opel Vectra waren de aerodynamisch gevormde buitenspiegels die een harmonische eenheid vormden met de voorkant van de auto - een kenmerk dat de jury van het 'Gouden Stuurwiel' gewoon niet kon weerstaan. De Vectra won ook vanwege zijn nieuwe en efficiënte benzinemotoren van 1,6 tot 2,6 liter met vermogens tussen 55 kW (75 pk) en 125 kW (170 pk). Elders vierden de direct ingespoten dieselmotoren met een cilinderinhoud van 1,7 tot 2,2 liter met een voorbeeldig verbruik hun debuut.

 

1999 - Opel Zafira A: de snelwisselaar met zeven zitplaatsen

 

Wie heeft het uitgevonden? Opel! Ja, de compacte bestelwagen die in een handomdraai kan worden omgevormd van een complete zevenzitter tot een transporter met een indrukwekkend maximaal laadvolume (1.700 liter max.) zonder ook maar één stoel te verwijderen, is een geesteskind uit Rüsselsheim. De formule heet Flex7 en hielp de Zafira het 'Gouden Stuurwiel' te winnen in 1999. Dankzij het ingenieuze concept verdwijnen de stoelen in de voertuigbodem wanneer dat nodig is. Het flexibele ruimtewonder maakt ook indruk met compacte afmetingen en een uitstekende rijdynamiek.

 

2002 - Opel Vectra C: De meester-elektricien

 

De Vectra van de derde generatie verdedigde met succes de titel van zijn voorganger door opnieuw goud te winnen. De nieuwe middelgrote auto trad toe tot het elektronische tijdperk, verbond zijn systemen via een CAN-bus (Controller Area Network) in plaats van via een kabelboom en werd geleverd met elektrohydraulische stuurbekrachtiging. Het vermogen van de benzine- en dieselmotoren varieerde van 74 kW (100 pk) tot 206 kW (280 pk) met een cilinderinhoud van 1,6 tot 3,2 liter. In 2004 rustte Opel de Vectra ook uit met de actieve IDS Plus-ophanging met Continuous Damping Control (CDC), die ervoor zorgde dat de dempers zich aanpasten aan de heersende rijsituatie.

 

2005 - Opel Zafira B: het gouden dozijn compleet maken

 

De tweede generatie van de Zafira zette de norm met een verdere ontwikkeling van het Flex7-zitsysteem en won opnieuw het 'Gouden Stuurwiel'. Bovendien werd hij ook geclassificeerd als de snelste bestelwagen ter wereld toen de OPC-versie met 177 kW (240 pk) een ronde op de Nürburgring Nordschleife aflegde in 8:54:38 minuten. De 240 krachtige paarden onder de motorkap en een uitmuntend rijgedragsysteem hebben bijgedragen aan deze recordtijd.

 

2009 - Opel Astra J: het compacte designerstuk

 

In 2009 trad de Astra J, een echt designerstuk, in de voetsporen van het ruimtewonder Kadett D en de aerodynamica-kampioen Kadett E, en veroverde Opel's derde titel in de compacte klasse "Gouden Stuurwiel". De Astra volgde Opels nieuwe designfilosofie 'Sculpturale kunstzinnigheid ontmoet Duitse precisie'. Bovendien was de Astra J uitgerust met moderne assistentiesystemen zoals Opel Eye en het AFL+ koplampsysteem dat om de hoek kan kijken. De FlexRide adaptieve technologie hielp hem zich aan te passen aan de heersende rijsituatie en de inzittenden voorin konden genieten van de rit in AGR-gecertificeerde stoelen (Campaign for Healthier Backs).

 

2010 - Opel Meriva B: Zo slim, zo compact

 

Het kleine broertje van de Zafira sloeg goud in 2012 met de Meriva B, die de expertise van Opel op het gebied van bestelwagens onderstreepte. De jury was overtuigd door het veelzijdige FlexSpace-zitplaatsensysteem achterin en het innovatieve systeem met scharnierende achterdeuren. De FlexDoors bieden een gemakkelijke toegang tot kinderzitjes achterin en zorgen voor een comfortabele in- en uitstap voor lange passagiers. Het motorenaanbod bood ruim voldoende vermogen, terwijl het verbruik beperkt bleef dankzij downsizing en turbolading. De vermogens varieerden van 55 kW (75 pk) tot 103 kW (140 pk).

 

2012 - Opel Zafira Tourer: De lounge op wielen

 

De Zafira werd vergezeld door een premium partner in de Zafira Tourer en won meteen weer een 'Gouden Stuurwiel'. Naast het flexibele interieur maakte de nieuwkomer indruk met loungecomfort, een glazen panoramadak en innovaties zoals snelheidscontrole op basis van radar en Forward Collision Alert.

 

2015 - Opel Astra K: De kwantumsprong

 

De Astra K was gebaseerd op een volledig nieuwe lichtgewicht voertuigarchitectuur, werd uitsluitend aangedreven door ultramoderne motoren en bood uitstekende connectiviteit, bijvoorbeeld via smartphone-integratie. De Astra zette ook Opels traditie voort om functies die voorheen alleen bekend waren uit hogere segmenten, te introduceren in het compacte segment. Dit alles resulteerde in het 'Gouden Stuurwiel' 2015.

 

2017 - Opel Ampera-e: De elektrische actieradiuskampioen 

 

De Opel Ampera-e laat de concurrentie achter zich met zijn sportwagenachtige acceleratie en veruit grootste elektrische actieradius in zijn segment. Met één keer opladen van de 60 kWh lithium-ion batterij wordt een afstand van 520 kilometer gemeten volgens de New European Driving Cycle (NEDC). En de Opel Ampera-e maakt ook indruk wanneer hij wordt getest bij benadering van het snelheidsprofiel zoals gedefinieerd in de WLTP2 (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure) rijcyclus (verkorte testprocedure): Op basis van deze ontwikkelingstest schatten de ingenieurs een gecombineerde WLTP2  actieradius van 380 kilometer. De Ampera-e accelereert van 0 tot 50 km/u in slechts 3,2 seconden. Bovendien biedt de 4,16 meter lange Ampera-e ook veel ruimte voor maximaal vijf passagiers plus een bagageruimte van 381 liter (1.274 liter als de stoelen zijn neergeklapt). 

 

2020 - Opel Corsa-e: Elektrisch aangedreven bestseller

 

Met de zesde generatie van de Corsa is de best verkochte kleine auto elektrisch geworden. Dankzij de 50 kWh batterij kan de Corsa-e tot 353 kilometer afleggen op één lading (volgens de WLTP-cyclus2 ) en is daarmee geschikt voor dagelijks gebruik. Er is ruimte voor maximaal vijf inzittenden en de instapversie beschikt al over tal van hightech assistentiesystemen.

 

2021 - Opel Mokka-e: Gedurfd, puur, onconventioneel en lokaal emissievrij

 

De Opel Corsa-e wordt gevolgd door de Opel Mokka-e als 'Gouden Stuurwiel' winnaar3 . Met het Opel Vizor-logo aan de buitenkant en het volledig digitale Pure Panel aan de binnenkant maakt de stoere en pure SUV meteen indruk. Als batterij-elektrische Mokka-e heeft hij bovendien een lokaal emissievrije actieradius tot 338 kilometer (volgens WLTP2 ) zonder laadstop.

 

2022 - Opel Astra L: Designstatement met technologieën van de toekomst

 

De Opel Astra heeft een dubbeldrievoud behaald in de 'Gouden Stuurwiel 2022'4 . De huidige Astra-generatie is de derde op rij die de prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen. Tegelijkertijd heeft Opel voor het derde jaar op rij gewonnen. Het design van de Astra en Astra Sports Tourer is gedurfd en puur, van de Opel Vizor aan de buitenkant tot het volledig digitale Pure Panel in de cockpit. Dan zijn er nog de toptechnologieën die het rijden veiliger en aangenamer maken. Bovendien zijn de aandrijflijnen van de Astra van de laatste generatie klaar voor de toekomst. Opels best verkochte compacte auto is verkrijgbaar in tal van geëlektrificeerde versies - als plug-in hybride of hybride met 48V-technologie en volledig elektrisch aangedreven.

 

2024 - Nieuwe Opel Grandland: Geëlektrificeerde top-SUV met innovatieve technologieën 

 

De opvolger van de Astra als laatste 'Gouden Stuurwiel'-winnaar is de nieuwe Opel Grandland - een top-of-the-line SUV die nu al veel visionaire ideeën tot leven brengt en de eerste Opel is op basis van het BEV-native STLA Medium-platform. De nieuwkomer, die nu al kan worden besteld, is in elke variant geëlektrificeerd en biedt dankzij de nieuwe architectuur een batterijcapaciteit van 97 kWh en een lokaal emissievrije actieradius tot ongeveer 700 kilometer (WLTP5 ). Bovendien is het de eerste Opel met 3D Vizor, inclusief een verlichte Opel-flits vooraan en continu verlichte OPEL-letters achteraan. Veiligheids- en comfortfuncties zoals de adaptieve Intelli-Lux HD-verlichting met meer dan 50.000 LED-elementen, de praktische, doorschijnende pixelbox in de middenconsole en de standaard Intelli-Seats met een centrale uitsparing tillen hem naar een hoger niveau.